Cserevirág Néptánccsoport működése

A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011. decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a néptánc hagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása. Az elmúlt évben (2021. július 1. és 2022. december 31.) sikeresen szerepeltek a Fiatalok a falu kulturális életében című rendezvényen, Ezer Székely Leány Napján, illetve a Műkedvelők Szinjátszó Találkozón. A néptánc csoport műsora elmaradhatatlan bármilyen rendezvény van Csíkszentmihály községben. A csoport fellépett a Lóvészen és Csíkszentmihályon is. 2021. szeptemberében a csoport néhány tagja felcsíki táncokat adott elő Szegedszentmihályon (Magyarországon).
Csíkvacsárcsiban még működik a Búzavirág Néptánccsoport, akik általános iskolába járnak, valamint a Pöttöm Néptánccsoport, akik két csoportra vannak osztva óvodások és kisiskolások.
Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi, küküllőmenti, vajdaszentiványi, szilágysági és szatmári táncok szerepelnek. Az egyesület oktatója Antal Zsolt és Halász Anna, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai. Az elmúlt évben hetente alkalommal a vacsárcsi kultúrotthonban néptáncot tanultak a vacsárcsi fiatalok. A Pöttöm Tánccsoportok felcsíkit, a Búzavirág marosszékit, a Cserevirág tánccsoport pedig vajdaszentiványi és szilágysági táncokat sajátított el. Az oktatás helyszíne a vacsárcsi kultúrotthon, melyet a helyi önkormányzat, valamint a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság díjmentesen bocsájt a néptánc csoportok rendelkezésére.
A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően az elmúlt évekhez képest, kiszámíthatóbbá vált a néptáncoktatás Csíkszentmihály községben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük