Csíkvacsárcsi értékei

Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület 2009-ben azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy segítse és erősítse közösségünk társadalmi, kulturális és közéleti fejlődését. A rendezvényeinken keresztül a cél a hagyományőrzés továbbadása, ápolása, gyakorlása, megélése. Egyesületünk működése lehetőséget nyújt a kulturális élet megvalósítására, valamint az értékeink bemutatására, amelyek erősítik magyarságtudatunkat, közösségünk hitét és erejét.

A falu határában azonban olyan „kincs” van, amely nem csak a helyi, de egész Székelyföld középkori története szempontjából kiemelkedő jelentőségű. A falu keleti szélén, a patak jobb, északi partján, mintegy két hektáron sűrű régészeti lelőhely húzódik, amit Sándorkúria néven emlegetnek. A kaszálóként használt területen ma is látszanak beomlott pincehelyek, épületekre utaló halmok, és a régi utazók beszámolói szerint itt még száz éve is álltak a romos kőépületek falai.

Az értékek bemutatását rövid filmek segítségével kezdtük ezekre a tevékenységekre egy szakmai céggel szerződést kötünk. Körbejártuk ezeket az értékeket, dokumentáljuk az állapotukat, majd a kutatás eredményét bemutattuk a település lakóinak. Ebben a részben különleges figyelmet fordítottuk a kulturális értékekre, a néptánccsoportokra, az Idősek napjára. A honlapra (csikvacsarcsi.ro) fényképes és szöveges dokumentációt töltünk fel a csíkvacsárcsi értékekről. A filmben bemutatjuk az értékeket régi és aktuális fényképes dokumentációval, később megszólaltatunk kulturális szakembereket, régészeket valamint idős embereket és iskolásokat is egyaránt.

A filmeket elérhetővé tesszük az Interneten így nemcsak a környék érdeklődői, hanem azok is, akik a településről származnak és az Ők ismerősei is értesülhetnek.

A film támogatója a Communitas Alapítvány!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük