Vacsárcsi értékei

 Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület 2009-ben azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy segítse és erősítse közösségünk társadalmi, kulturális és közéleti fejlődését. Arendezvényeinken keresztül a cél a hagyományőrzés továbbadása, ápolása, gyakorlása, megélése. Egyesületünk működése lehetőséget nyújt a kulturális élet megvalósítására, valamint az értékeink bemutatására, amelyek erősítik magyarságtudatunkat, közösségünk hitét és erejét.

A falu határában azonban olyan „kincs” van, amely nem csak a helyi, de egész Székelyföld középkori története szempontjából kiemelkedő jelentőségű. A falu keleti szélén, a patak jobb, északi partján, mintegy két hektáron sűrű régészeti lelőhely húzódik, amit Sándorkúria néven emlegetnek. A kaszálóként használt területen ma is látszanak beomlott pincehelyek, épületekre utaló halmok, és a régi utazók beszámolói szerint itt még száz éve is álltak a romos kőépületek falai.

Az értékek bemutatását az idősekkel készített interjúkkal kezdtük és rövid filmek segítségével képzeljük el és ezekre a tevékenységekre egy szakmai céggel szerződést kötünk. Körbejárjuk ezeket az értékeket, dokumentáljuk az állapotukat, majd a kutatás eredményét bemutatjuk a település lakóinak. A honlapra (csikvacsarcsi.ro) fényképes és szöveges dokumentációt töltünk fel a csíkvacsárcsi értékekről. A filmek maximális mérete 10 perc, amelyekben bemutatjuk az értékeket régi és aktuális fényképes dokumentációval, valamint megszólaltatunk kulturális szakembereket, régészeket valamint idős embereket és iskolásokat is egyaránt. Első sorban Biró Mátyás 98 éves háborús veteránnal készítettünk filmet, majd folytatjuk további felvételekkel.

A filmeket elérhetővé tesszük az Interneten így nemcsak a környék érdeklődői, hanem azok is, akik a településről származnak és az Ők ismerősei is értesülhetnek. A film támogatója a Communitas Alapítvány!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük