Cserevirág Néptánccsoport működése

A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011. decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a néptánc hagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása. Az idei évben (2023. január 1. és 2023. június 30.) sikeresen szerepeltek a Fiatalok a falu kulturális életében című rendezvényen, 35. Csürdöngölő Gyermek és Ifjúsági Fesztiválon, illetve az Anyák Napi köszöntőn. A néptánc csoport műsora elmaradhatatlan bármilyen rendezvény van Csíkszentmihály községben. A csoport fellépett a Csíkvacsárcsiban, Madarason és Csíkszeredában is. A március 15-i rendezvényekre zenés műsorral készült a csoport.
Csíkvacsárcsiban még működik a Búzavirág Néptánccsoport, akik általános iskolába járnak, valamint a Pöttöm Néptánccsoport, akik két csoportra vannak osztva óvodások és kisiskolások.
Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi, moldvai, sóvidéki, szilágysági és szatmári táncok szerepelnek. Az egyesület oktatója Antal Zsolt és Halász Anna, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai. Az elmúlt évben hetente két alkalommal a csíkvacsárcsi kultúrotthonban néptáncot tanultak a vacsárcsi fiatalok. A Pöttöm Tánccsoportok felcsíki táncokat, a Búzavirág moldvai táncokat, a Cserevirág tánccsoport pedig sóvidéki táncokat sajátított el. Az oktatás helyszíne a csíkvacsárcsi kultúrotthon és a Vacsárcsi Közbirtokosság rendezvényterme, melyet a helyi önkormányzat, valamint a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság díjmentesen bocsájt a néptánc csoportok rendelkezésére.
A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően az elmúlt évekhez képest, kiszámíthatóbbá vált a néptáncoktatás Csíkszentmihály községben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük